Antics rentadors de Juneda per Frederic Simó

 Obra: “Antics rentadors de Juneda”

baranes rentadors de juneda

I aquesta vegada mirem enrere i retrocedim des de a l’època medieval fins fa poques dècades, on a la vila de Juneda es rentava la roba als rentadors públics. Si si no hi havia rentadores a les cases!

Els rentadors estan a prop del torrent de la Femosa, on les dones (en aquell temps les dones eren les que feien safareig) rentaven la roba, doncs la xarxa de clavegueram mancava al poble i l’aigua no arribaba a tot arreu.

Curiositat: L’expressió “fer safareig” vé dels rentadors, doncs les dones es trovaben fent la bugada i xarraven mentres tant.

Trobem en diferents llibres i articles on parla dels rentadors de Juneda que aquests estaven compartimentats en diferents espais: un per la roba blanca, un altre per la llana un altre per esbandir la roba i finalment un quart per rentar la roba dels malalts.

Fa uns anys els rentadors de la vila de Juneda es van restaurar i són patrimoni cultural de la vila per tal de no oblidar d’on venim i qui som.

Rentadors de Juneda

I per què parlem dels rentadors si són fets de pedra? Quina relació tenen amb el forjador Frederic Simó… doncs en el moment de restaurar els rentadors, una mica més a munt es va trobar un bocí dels 500m de canonada per on es desviava l’aigua del Torrent de la Femosa, la qual avastia d’aigüa als rentadors i es va voler fer un petit homentage a aquest petit tresor i aquí  és on entra el nostre artista, en Frederic Simó, al qual li van encarregar fer un petit homentage a aquest “trosset” de canonada.

Descripció de la imatge:

Rentadors de Juneda

I que fà que sigui tant especial aquesta obra? Les seves baranes de ferro forjat que volen imitar les cordes naturals o sogues utilitzades a meitat del segle passat.

El seu trençat amb ferro trençat fa que aquesta barana sigui una obra molt especial per aquest trosset de canonada que ens ajudava a fer arribar un bé molt preuat als rentadors, l’aigua.

Anàlisi:

Descripció dels materials: 

Per fer la barana, la imitació de la corda natural s’ha fet servir redó de 10 mm.

Descripció de la tècnica: 

La part més important d’aquesta barana i de la que ens sentim francament molt satisfets es la part de passamà (zona on agafar-se la gent). En aquest cas hem volgut simular una corda. Una feina realment laboriosa, delicada i complexa.
Per poder fer la simulació d’una corda hem unit quatre peces de redó de diàmetre 10 mm i els hem anat escalfant i trenant tramada a tramada. Una de les parts tècniques més importants en aquest procès de trenatge dels redons, és mantenir una escalfor constant a la zona de treball per a que el trenat quedi el màxim uniforme possible (entre 750/ 900º ). Als caps d’aquesta corda i hem forjat uns nusos per donar-hi un toc d’originalitat  al conjunt en general de la corda destensada que representa la barana en si.
En el cas dels nusos també ha sigut molt important el tema de la temperatura (900º constants) i la execució del nus molt ràpida aprofitant al màxim la dita temperatura al treure el ferro de la fornal i escalfant les vegades que sugui necessari fins aconseguir el resultat desitjat. En aquest cas concret el fer aquesta feina a una temperatura més baixa que l’aconsellable ens garanteix un trencament de la peça casi casi assegurat. Ja que les pecest trenades i escalfades donen una duresa extrema a l’acer que fa que es torni molt fragil, per això la importància de la temperatura de treball.

Gràcies, destijo que ús agradi:

Autor

Frederic Simó i Castelló

14.414

C. Prat de la Riba, 27
25430 Juneda (Lleida) CAT
T. 973 150 402
M. 676 529 443

Últimes entrades

Una visita molt especial

El passat dimecres dia 10 de abril vaig tenir una visita molt especial a la meva forja… una escola! estava […]

Read More
forjador artesano

La magia del forjador

Quina és la màgia que fa que al segle XXI l’ofici de forjador sigui encara tant important? En Frederic Simó […]

Read More

Conèixer la forja del segle XXI

Per conèixer la forja d’una forma especial, el millor que podem fer és conèixer al forjador. El forjador és una […]

Read More

Sant Jordi

A Catalunya, cada 23 d’abril cel·lebrem la festa del nostre Patró, Sant Jordi, una tradició basada en l’amor i la […]

Read More