Conèixer la forja del segle XXI

Per conèixer la forja d’una forma especial, el millor que podem fer és conèixer al forjador.

El forjador és una persona que té la gran sort de poder imaginar i somiar,  gairebé  sense cap límit, i plasmar els seus pensaments en el seu ofici: “LA FORJA”.

El forjador ha adquirit uns coneixements molt importants e íntims de la matèria que treballa, el ferro. Junts han aprés un de l’altre i dit aprenentatge és continu en cada feina que realitzen plegats. El respecte que és tenen és mutu, i aquest és un dels motius pels que quan treballen plegats, els impossibles no existeixen.

Un dels coneixements que avui us explicarem és el dels colors.

A que és refereix el forjador quan parla dels colors o tonalitats?, perquè els forjadors acostumen a tenir la seva fornal, enclusa…en llocs més aviat foscos?

La resposta a les dues preguntes és la següent:

  • El forjador s’ha familiaritzat amb els diferents canvis de color que adquireix el ferro a diferents temperatures, i depenent d’aquests canvis  pot arribar a saber quina és la temperatura que te el ferro en cada moment de forma molt aproximada i així saber quan pot començar a treballar-lo sense risc de fer-lo patir. Això ens porta a la resposta de la segona pregunta.
  • El forjador necessita treballar en un lloc més aviat fosc per que d’aquesta manera pot veure els canvis de tonalitat del ferro sense la necessitat de treure’l cada vegada d’entre mig del carbó. D’aquesta manera s’aprofita molt més la calor del foc i es protegeix una mica més dels canvis bruscs de temperatura abans detreballar-lo.

Frederic Simó