Escultura: Escenificació de l’acer amb els elements

Vídeo de la peça: “Escenificació de l’acer amb els elements”:

Descripció de la imatge:

“Escenificació de l’acer amb els elements” és una escultura gran d’acer on l’acer prem unes corbes capritxoses.

Les dimensions són de 3000×1800 mm.

S’ha realitzat al taller de Juneda l’any 2015 i es troba a la plaça de les Tres Creus de Juneda, Lleida, Catalunya.

Què simbolitza:

escenificacioacerambelselementsAquesta escultura representa la màgia de saber-se harmonitzar amb l’entorn. En concret , veiem com l’obra és capaç de compartir els espais amb elements que l’envolten, tals com l’aire, l’aigua, la llum…

Construïda amb acer, aparentment tan rígid i alhora tan mal·leable, en formes irregulars que permeten jugar amb els contorns, tot creant un estil simple i suggeridor.

En un moment de la història en que tot s’apareix confús; en què la democràcia per a poder determinar que som i què volem ser com a poble, com a país i com a persones resta lluny de nosaltres; en un moment en que el ritme frenètic ens fa oblidar el que estem construint amb les nostres vides; en que determinades tragèdies ens fan adonar que els drets humans no existeixen; en un moment tan confús… aquesta escultura pretén ser un exemple de generositat. Siguin quins siguin els nostres orígens, pensaments o característiques individuals, ens podem fusionar amb l’entorn; simplement, aprenent a compartir espais.

El món on vivim és casa de tots, i entre tots l’hem de gaudir i cuidar! Només així tant nosaltres com les noves generacions tindrem ganes de treballar perque cada dia sigui més senzill viure i omplir-se amb orgull de les petiteses que són les que ens fan més grans i ens consoliden com humans.

Anàlisis:

Descripció dels materials: 

L’escultura està realitzada amb xapa d’acer COR-TEN de 3mm de gruix.

Descripció de la tècnica: 

escenificacioacerelementsmuntatgePrimer hem realitzat diferents esbossos, i hem triat el que més ens agradava. Tot seguit ens tocava fer una petita mostra i agafar les mesures reals del lloc on haurà d’anar la nostra escultura un cop acabada.
Una vegada sabem el que volem crear ens toca plasmar-ho a la oficina tècnica… on vam haver de treure les dimensions de cada xapa, comprovar les forces… tot això per la construcció de l’esquelet de l’obra.

Una vegada tenim clar el que volem i com ho volem vam fabricar unes tires de xapa de 1mm de gruix per poder corbar i poder familiaritzar-nos amb els moviments reals que ens demanarà la xapa ens els girs tan especials que volem que tingui l’escultura. És important en aquests tipus de feina saber i conèixer molt bé el material que utilitzem, ja que si l’observem i l’escoltem amb molta atenció, ell ens indicarà el camí correcte per una execució perfecta. Per exemple, el sentit de les betes internes ha de ser el mateix que el sentit de la corba que volem realitzar, si és així ens serà molt més fàcil realitzar-la, de lo contrari, en algun punt de la curvatura el material que treballem ens dirà prou i s’acabarà deformant, o potser trencant…

Un cop obtingudes les curvatures desitjades i aprofitant el muntatge que hem realitzat amb les tires de xapa de 1mm, realitzarem l’esquelet intern. La realització de l’esquelet és molt important, ja que aguantarà el pes i evitarà possibles moviments i deformacions de l’escultura final.
L’esquelet intern ens farà un quadrat de 320x320mm i l’acompanyaran uns tirants interns que són els que faran de tensors dels diferents tipus de forces que actuaran amb el pes de la xapa, les corbes i les soldadures… (important tenir aquestes forces molt en compte), així doncs, queda clar que l’èxit de l’escultura dependrà totalment de l’esquelet intern que hem fabricat tramada a tramada.

Una vegada acabat l’esquelet, podem comprovar in-situ si les llargades de la xapa de 1mm són les correctes, ara doncs, podem tallar les definitives a les llargades indicades i amplades de 326mm (4 tires de diferents llargades ja que la llargada dependrà de la posició de la xapa en cada una de les cares del cub)

Tot seguit vam fer el muntatge de les tires i els corresponents ajustaments (ara són molt més difícils les modificacions ja que el gruix de la xapa ja és el definitiu de 3mm, per això la importància de l’esquelet intern per la familiarització amb els moviments reals de la xapa).
Una vegada fet el muntatge i adaptació de les quatre tires, soldem totes les cares repartint la calor de la mateixa forma per tota la peça. Un cop soldat esmolem les soldadures.

Ara toca preparar la base per poder fer un ancoratge segur de l’obra (L’escultura descansarà sobre un dau de formigó fet expressament per la peça).
Una vegada ja tenim l’escultura muntada farem el tractament i procès d’oxidació de la peça.
Un cop acabat dit tractament i aconseguit un punt de color d’òxid desitjat, ara sí, portem l’obra al seu lloc i realitzem el muntatge.
Al costat de l’obra hem deixat un cartell amb el títol i significat d’aquesta.
Ara, nomes desitgem que cada un dels que la pugueu visitar i observar la disfruteu com nosaltres en la creació.

Autor

Frederic Simó i Castelló

14.414

C. Prat de la Riba, 27
25430 Juneda (Lleida) CAT
T. 973 150 402
M. 676 529 443

Podeu veure més obres de l’artesà Frederic Simó.